Battle: Gele vla

Het ultieme Hollandse toetje, gele vla. Iedereen heeft het wel eens toe gehad. Maar welke vla is nou de lekkerste? Om antwoord te geven op deze vraag hebben we een battle georganiseerd. Tussen drie merkproducten, Optimel, Campina en Friesche Vlag!

De kandidaten

De drie zwaarwichten

Kandidaat #1: Optimel vetloze vla geen suiker toegevoegd.
Als we de roze opdrukken van het pak mogen geloven is de receptuur recentelijk aangepast. En we hebben in iedergeval een goede keus gemaakt. Want, zo stelt het pak, dit is “de lekkerste optimel vla!”. Deze vla bevat 0% vet, van nature suikers. Maar er zijn geen extra suikers toegevoegd, in tegenstelling tot zoetstoffen, die wel. Desondanks is deze vla de enige met het ik-kies-bewust-logo. Hierdoor begint Optimel met een voorsprong.

Kandidaat #2: Campina verse vanille vla.
Op de verpakking van de Campina vla vinden we met name grassprieten, lieveheersbeestjes en koeien. Met luizen als “Gemaakt van gezonde Campina melk” en “Gezond leven met Campina” probeert Campina gezond leven met zichzelf te associëren. Slim, alleen is dit toch de vla met de meeste kilocaloriën, verzadigde vetten en het minste voedingsvezels. Kortom: deze vla is slechter dan de andere twee. Hierdoor begint Campina met een strafpunt.

Kandidaat #3: Friesche Vlag halfvoller vanille vla.
Dat vlag en vla maar één letter scheelt zal geen toeval zijn. Friesche vlag heeft het begrepen. Het pak heeft een simpele opmaak, en iets wat vreemde naam, (Wat voor woord is ‘halfvoller’ nou?). Het enige nadeel van deze vla is dat hij alleen in compleet gezinsverband gegeten mag worden. Want zo stelt het pak: “Friesche Vlag Halfvoller Vla, lekker én gezond om met het hele gezin van te genieten.”

Ronde #1: De Kleur
Een mens heeft vijf zintuigen, persoonlijk ben ik het meest gestelt op mijn gezichtsvermogen, vandaar dat we de geelheid van de gele vla’s onderzoeken in de eerste ronde. Het valt gelijk op dat Optimel en Campina éxact dezelfde kleur hebben. Het zijn redelijk lichtgele vla’s. Terwijl de Friesche vlag wat donkerder is. Het ziet er naar uit dat de eerste ronde heel snel beslist is. Friesche vlag is heeft een vla’igger geel. Dus Friesche vlag wint de eerste ronde!

De vla's in witte kommetjes.

Zoek de verschillen.

Ronde #2: De Structuur
Er zijn twee factoren die meespelen in de smaakbeleving. De eerste is de structuur. Als je naar de foto kijkt zie je ook gelijk dat evenals de kleur, ook de structuur van Campina en Optimel overeenkomt. Waar deze twee vla’s drinkbaar zijn. Is de Friesche vlag dat niet. Het is natuurlijk puur persoonlijk of je een vla slap als water wil hebben, of liever iets steviger. Alleen heb ik na een smaaktest de Friesche Vlag als unanieme winnaar verkozen.

Ronde #3: De Geur
De tweede factor van smaakbeleving is de geur/smaak. Het is pas bij deze ronde dat ik eens écht goed aan vla geroken heb. En ik ondekte iets, en als je dit al wist vraag ik mij heel erg af hoe jij je toetjes eet. Maar gele vla heeft geen geur. De Campina vla echter, een lichte vanille geur die niet blijft hangen.Het buitenaardse is dat je gek genoeg wel vanille proeft als je de vla in je mond stopt. En wederom kwam de geelste en dikste vla als beste uit de bus.

Conclusie:
Optimel staat gelijk aan Campina vla. Het lijkt kort door de bocht, en een volledige overhaaste generalisering. Ik zal nu ook wel overspoeld worden met mailtjes van mensen die het hiermee oneens zijn. Maar dat kan ik hebben. Ik maak keiharde beweringen en neem alle consequenties voor lief. Optimel vla is Campina vla, en Friesche vlag is de lekkerste.

Published in: on 11 november 2010 at 23:51  Comments (4)  
Tags: , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://detoetjesman.wordpress.com/2010/11/11/battle-gele-vla/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 reactiesPlaats een reactie

  1. hahahaha Casper, je bent een baas.

  2. Casper is sowieso een baas!
    Wanneer komt de volgende?
    x~

  3. Hoi Casper,

    Leuke uiteenzetting. Tip!: zorg ervoor dat Friesche Vlag deze blog ook leest. Bij 100000 lezers is het ze zeker geld waard. Ik ben het overigens met je eens, hoewel vanavond Campina verse chocolade-slagroom-vla getest. Unresistable!

  4. Oooh thank-you for that Casper. I grew up eating Vla out of a glass bottle in Armersfoort. Naturally the flavour was always superior in Utrecht.
    All I can get these days is “Paul’s vanilla custard” imported from Australia which (for reader interest) is a disgustingly sweet imitation of any kind of vla. Sigh even the sickly smell makes me break out into malaria like symptoms.
    Thanks for updating my memories and my Dutch. I can waffle on in what was the Queens Dutch for hours and read it but about the only thing I can write is this….”de grote rode boot vaart op het kanaal”. Strange twist of fate but I was spirited away to the English speaking colonies before I could learn to write much else.
    Hier zien we dan. Missing Dutch vla, weide vol groene grass, koeien, polders, naakt boeren en vleis kroketten. More or less in that order.


Plaats een reactie